Wat is krijtverf en wat kun je er mee doen.

Tut&Toos krijtverf is een krijtmatte egaal dekkende verf op waterbasis.
Speciaal ontwikkeld om hout of muren te voorzien van een prachtige matte kleurlaag.
Onze krijtverf heeft bovendien speciaal geselecteerde natuurlijke pigmenten die zorgen voor een uitstekende dekking.

Wij hebben gekozen voor een consistentie die vrij dik is, zodat de verf naar eigen keuze verdund kan worden met water. Begin met een klein scheutje water toe te voegen zodat de verf voor jou een prettige dikte heeft. Realiseer je wel dat de verf niet alleen dunner wordt, maar ook lichter van kleur. Onze verf is ook geschikt voor de whitewash techniek. Neem dan gelijke delen verf en water.

Krijtverf kan gebruikt worden voor diverse technieken op muren, accessoires en meubels. Doordat de verf vrij dik is vloeit deze niet zo makkelijk uit, en kun je gemakkelijk een brocante en doorleefde uitstraling aan je werk meegeven. Het daarna doorschuren van verschillende verflagen wordt waarschijnlijk wel het meest toegepast. Er zijn echter nog vele andere mogelijkheden om krijtverf creatief te verwerken.

Onze krijtverf kan worden aangebracht op vrijwel alle ondergronden zoals hout, kunststof, beton, tegels en behang. Wij raden onze krijtverf echter niet aan voor het verven van textiel.
Als je de Tut&Toos krijtverf gaat gebruiken is het niet nodig je meubels helemaal kaal te schuren. Als de oude verf- of laklagen er nog goed op zitten, is licht opschuren en goed ontvetten voldoende. Koop je net zoals wij oude meubels op brocante markten, kan het wel eens voorkomen dat er vieze oude waslagen op het meubel zitten. Deze moet je beslist goed verwijderen, soms wel met een schuurmachine voordat je kunt gaan verven. Voor het ontvetten van je meubel adviseren wij de Dasty ontvetter.
Spuit het meubel ruim in met Dasty en laat deze enige tijd inwerken. Neem het meubel af met water en laat het dan minstens 24 uur drogen.

Je hoeft je houten meubeltje in principe niet voor te behandelen met een primer. Op bloedend hout zoals bijvoorbeeld eikenhout of teak is het echter wel noodzakelijk de Tut&Toos Isoleer te gebruiken die het hout afsluit.
Wil je krijtverf gaan gebruiken op een andere ondergrond zoals kunststof, tegels of metaal raden wij je aan de Tut&Toos Hechtprimer te gebruiken. De primer zorgt ervoor dat de krijtverf beter hecht op de ondergrond.

Krijtverf is makkelijk in gebruik en leent zich voor diverse doeleinden. Je kunt krijtverf aanbrengen met een roller of blokkwast als je grote oppervlakten wil schilderen. Om de ‘putjes’ die achterblijven na het rollen weg te werken kun je het oppervlak direct na het rollen voorzichtig nastrijken met de punt van een kwast. Gebruik voor je muur een roller die geschikt is voor watergedragen verf.
Je kunt krijtverf natuurlijk strak en glad aanbrengen, verdund en in meerdere dunne laagjes. Wij kiezen er doorgaans voor onze meubels een brocante uiterlijk te geven. Dit bereik je door de verf wat dikker en onregelmatig op te zetten. Na het doorschuren en gebruik van decoratiewax ziet je meubel er dan oud en doorleefd uit.
Wij krijgen veel vragen over de afwerking van een meubel dat behandeld is met krijtverf. Moet je dat wel of niet doen, en waarmee. Daar krijtverf poreus is, is deze ook gevoelig voor beschadigen en vlekvorming. Als je de gebruikssporen op je meubel wilt zien, is er niets op tegen de verf niet af te werken.
Wij adviseren toch de meubels af te werken met onze blanke wax. De naturel wax van Tut&Toos is speciaal ontwikkeld om de krijtverf te beschermen tegen beschadiging en vlekvorming. Bovendien blijft de kleur van de verf veel langer mooi.
Het gebruik van boenwas is hiervoor zeker niet aan te raden daar deze de bovenstaande eigenschappen niet heeft. Bovendien loop je het risico dat boenwas lelijke vlekken maakt in je schilderwerk die je niet meer wegkrijgt.
Wij hebben ook een witte wax in ons assortiment opgenomen. Met deze wax kun je onbehandeld hout binnen een handomdraai een verrassend white wax effect geven.
Je kunt deze decoratiewax ook op je meubeltjes toepassen, maar werk deze wax altijd na 5-7 dagen af met de blanke wax om je meubel optimaal te beschermen.

Voor meubels die intensief gebruikt worden zoals tafels hebben wij een supermatte lak ontwikkeld die opgebracht moet worden in dunne lagen en hierdoor de verf jarenlang beschermd. Een laklaag aanbrengen over de decoratiewax kan natuurlijk ook, maar laat de waxlaag dan minimaal 1 week drogen/uitharden voordat je de laklagen gaat aanbrengen.